“NEDEN KİLO VEREMİYORUM” DİYORSANIZ…
Kilo vermek sadece diyet yapmakla mümkün değil! Bunu kişinin gün içerisindeki hareketliliği, yaşı, metabolik durumu, genetik faktörleri hatta geçmişte yaptığı diyetler bile etkiliyor.
Acıbadem Zekeriyaköy Tıp Merkezi ve Acıbadem Göktürk Tıp Merkezi’nden Beslenme ve Diyet Uzmanı Müge Güzey “Kilo vermeyi etkileyen bu kadar değişken faktör varken herkesin aynı hızda kilo vermesi beklenmez. Eğer hipotiroit, insülin direnciniz veya hipoglisemi öykünüz varsa kilo verme hızınızın nispeten düşük olması olasıdır ancak metabolik bir rahatsızlığınız yok ise kilo vermek sanıldığı kadar zor değildir” diyor. Kilo vermenin ilk yolunun kararlı olmak ve hedefleri gerçekçi koymaktan geçtiğini belirten Müge Güzey, verilen kiloların korunmasının ise yapılan davranış değişikliklerinin hayat boyu sürdürülmesine bağlı olduğunu söylüyor. “Yüksek hedefler koymak; sabırsız olmak ve kısa sürede hızlı sonuç beklemek sadece olayın stresini artırır, o hafta iki kilo verdiyseniz bile bunu başarısızlık olarak algılayıp motivasyonun düşmesine neden olur” diyen Müge Güzey, kilo vermeye karar verenlerin en çok yaptığı yanlışları Milliyet Gazetesi için anlattı. Aç kalmak: Kilo verme adına kişinin kendisini aç bırakması, organizmanın normal işlev görmesi için gerekli enerji ve besin ögelerini sağlamada yetersiz kalmasına neden olur. Çok düşük kalori ile en başta kilo verilmeye başlansa da bu kilo kaybı su ve kastan kayıp olarak görünür ve bir süre sonra sıkıcı bir hale gelerek kişinin diyeti bırakmasına neden olur.
Sürekli tartılmak: Diyet sırasında en uygun tartılma şekli haftada 1 gün sabah aç karnına tartılmadır. Her gün tartılmak ya da günde 2-3 kez tartılmak kilo vermenize yardımcı olmazken stres düzeyinizin artmasına neden olur. Stres düzeyinizin artması motivasyonunuzun düşmesine neden olarak diyet sürecini zorlaştırır.Kendini başkalarıyla kıyaslamak: Diyet yapanların en çok yaptığı hatalardan biridir. Boyunuz, kilonuz, yaşınız, cinsiyetiniz aynı bile olsa hepimizin genetik yapısı birbirinden farklıdır. Herkesin kilo verme hızı bir başkasından farklı olacaktır.
Duraksama döneminde yılmak: Ne demiştik diyetin sürdürülebilir olması için sabırlı olmak şart, duraksama dönemi belirli bir kilo kaybından sonra çoğu kişide görülebilen bir dönemdir. Bu dönemde diyetten vazgeçmek yerine bu durumun beklenen bir durum olduğunu kabullenerek sabırlı olup devam etmelisiniz bir süre sonra bu direnciniz kırılacaktır. Bu dönemde sürekli tartılmamalı durumun geçici olduğu kabul edilmelidir.
Ara öğün yapmamak: Kilo verirken amaç sadece düşük kalori almak değil bedenin biyoritmine uygun olarak 3-4 saat aralıklarla beslenerek metabolizmayı hızlandırmak ve sağlığı korumak olmalıdır. Ara öğünlerde tüketeceğiniz 100 kalorilik bir besinden kaçmak akşam yemeğine kadar kan şekeri dengenizin bozulmasına neden olarak fazlaca yemenize neden olur.
Sürekli dışarıda yemek: Haftada 1-2 kez dışarıda yemek belki kilo vermenizi yavaşlatmaz ancak her gün dışarıda yemek diyet yaparken sizi başarıya götürmeyebilir. Dışarıda yediğiniz bir ızgara et bile evde yaptığınızdan yağlı olurken kimi zaman porsiyon miktarını kontrol etmek de zorlaşmaktadır.
Meyveyi kesmek: Meyveyi şeker içerdiği için diyetten çıkarmak doğru bir yaklaşım değil. Meyvedeki şeker ile tatlı, pastalara koyduğumuz şeker aynı şey değildir. Meyve sadece şeker içermez aynı zamanda lif, vitamin ve mineral de içerir. Meyvede bulunan lif meyvedeki şekerin kana geçme hızını yavaşlatır. Ayrıca lif tokluk hissini geliştirerek daha geç acıkmanızı sağlar ve bağırsaklarınızın çalışmasına yardımcı olarak diyet sırasındaki en büyük kabusunuz olan kabızlığı önler.
Uyku düzensizliği: Çok uyumak da az uyumak da kilo vermeyi zorlaştıran etmenlerdendir. 5 saat ve daha az uyuyanların gün içinde çok daha fazla yedikleri, daha negatif olarak diyeti bozma eğilimlerinin arttığı görülmüştür. Fazla uyuyanlar ise metabolizma hızlarını yavaşlatarak zayıflamayı zorlaştırmaktadırlar. Günlük 7-8 saat uyku en uygun olanıdır.
Fazla kuruyemiş yemek: Badem, ceviz ve fındık gibi sert kabuklu meyveler protein, sağlıklı yağlar ve bir çok mineral açısından sağlıklı beslenme planımız içerisinde yer alması gereken besinlerdir. Bu besinlerin sağlıklı olduğunu düşünmek diyetlerde yer vermek bunlardan sınırsız yiyeceğimiz anlamına gelmez. 100 gram kuruyemiş 550-650 kalori civarındadır. Tüketim sırasında porsiyon büyüklüğüne dikkat ederek tüketmek bu besinlerin de kalorileri olduğunu unutmamak gerekir.
Başkalarının diyetlerini yapmak: Kilo vermeye karar verenlerin birçoğunun ilk yaptığı arkadaşlarının yaptığı diyeti yapmaktır. Oysa kalıcı değişiklik için sizin hayat tarzınızla uyumlu, sizi bıktırmayan size özel hazırlanmış diyet yapmak gereklidir.
Akşam yemek yememek: Akşam saatlerinde metabolizmanın yavaşladığı bir gerçektir ancak saat 6’dan sonra yemeği kesmek gibi bir tutum zayıflamanıza yardımcı olmaz. Herkesin beslenme saatleri ve uyku düzeni kendi yaşam tarzına göre değişmektedir. Yatmadan en geç 4 saat önce akşam yemeğini yemiş olmak ve yatmadan 2 saat önce ufak bir ara öğün yapmak kan şekeri regülasyonu açısından ve sabah zinde kalkmak için uygulanması gereken prensiplerdir.
İkramlara dur diyememek: Diyetteyken ikramlara dur diyememek öncesinde mutlu edip sonrasında pişmanlıkla sonuçlanan davranışlardandır. Bu noktada gerçekten yemek isteyip istemediğinizi kendinize sorun ve sırf ikram edildiği için ayıp olmasın diye yemeyin.
Mükemmeliyetçi olmak: Diyet sırasındaki en büyük yanlışlardan biri ya hep ya hiç şeklinde düşünmektir. En ufak bir kaçamakla pişman olup diyet bırakmak ve kaçamakların devamını getirmek yapılan en büyük yanlışlardan biri. Burada diyetin bozulmasının nedeni ilk kaçamak değil sonrasında devam edilen kaçamaklardır. Küçük kaçamakları büyütmeyin yeter ki devamını getirmeyin. Bunun için söyle bir yöntem izleyebilirsiniz; kaçamak yaptınız bunu kabul edin ve 1 hafta boyunca yapmamak için kendinize söz verin.
Zayıflama ilaçları, şok diyetler, mucize karışımlar!: Zayıflamak için mucize gibi görünen yöntemleri uygulamak kilo vermeye karar verenlerin büyük kısmının yaptığı yanlışlardan biri. Kilo vermek için tek mucize kendinizsiniz. Kilo vermek ve sonrasında hayat boyu korumak, diyet sırasında yaptığınız değişiklikleri ne kadar hayat tarzınız olarak benimsediğinizle ilgilidir. Kişiliğinize ve yaşam tarzınıza uygun olan programı seçmelisiniz, fiziksel aktivite ve gerçekçi davranış değişikliklerini hayatınıza entegre etmeli ve sağlıklı kilonuza ulaşıp bunu korumalısınız.