Mikrobiyum/ Probiyotikler( Yararlı bağırsak mikropları) nedir , Disbiyozis ne demek ve Geçirgen bağırsak sendromu hakkında neler biliyoruz ?
Erişkin bir insan bağırsağında 500’ün üzerinde yararlı bakteri türü bulunur ve bunlar NORMAL bağırsak florasını oluşturur.
Bu yararlı bağırsak mikroplarına Mikrobiyum/ probiyotik denir.
Probiyotikler , bağırsak duvarında yerleşirler ve hastalık yapabilecek bakterilerin üremesine izin vermezler ve toksinleri bağlar.
Bağırsak florası bozulunca neler olur ?
1.Bağırsak florası bozulduğun da , yani probiyotikler azaldığı zaman , kötü mikroorganizmalar hızla ürer. Bu kötü mikroorganizmalar hem kendileri hem toksinleri hastalık yapmaya başlar , buna DİSBİYOZİS diyoruz, ve bağırsak duvarını tahrip ederek bağırsağın geçirgenliğini arttırır ki bu duruma da LEAKY GUT Sendrom ( GEÇİRGEN BAĞIRSAK Sendromu ) deriz.
2. Probiyotiklerin oluşturduğu koruyucu tabakanın ortadan kalkaması ile birlikte bağırsak geçirgenliği artmaya başlar .
3. Bağırsak hücrelerinin hasarı nedeni ile sindirim yapıcı enzimler azalır ( Amilaz, laktaz, lipaz vb.) ,yiyecek parçacıkları iyi sindirilemez !
4. Bağırsak hücrelerinde bulunan proteinlerin sayısı azaldığı için bir çok vitamin mineral ve aminoasitler bağırsaktan kana geçişi azalır.
5.Yeteri kadar sindirilmeyen maddeler , nötralize edilmeyen toksinler ,kan dolaşımına geçer ! Ve bu durumda
BAĞIŞIKLIK sistemi yeteri kadar sindirilmemiş protein parçacıklarına karşı aşırı bir şekilde uyarılır ! Aşırı uyarıdan dolayı , vücut kendinden olanı yabancıdan AYIRAMAZ !
Yabancı maddeleri tahrip ederken , kendinden olanı da tahrip etmeye başlar ,bu durumlara OTOİMMUNE HASTALIKLAR denir.
Şimdi, vücutta yabancı maddelerin sayısı çok olduğu için ,kana geçişi artar ,karaciğere ulaşır, Karaciğer temizleyebildğini temizler fakat kapasitesinin üzerine çıkan miktarı temizleyemediği için tekrar kana verir, ve bu zararlı maddeler BEYİN -KAS-EKLEMLER başta olmak üzere ,tüm organlarıda tahrip etmeye başlar.
Sonuç olarak ,
ALLERJİ ,TİROİDİT,MULTİPLE SKLOROZ, FİBROMİYALJİ, ROMATİZMAL HASTALIKLAR ,CROHN, ÜLSERATİF KOLİT, ÇÖLYAK , KANSER ve bir çok OTOİMMUNE HASTALIKLAR oluşur.
Bağırsak Florasını bozan başlıca nedenler nelerdir ?
1.Karbonhidrattan zengin gıdalar
2.Rafine gıdalar
3. Çeşitli toksinler
4.Antibiyotikler
Normal bağırsak florası nasıl sağlanır ?
- Un ve şekerden fakir , sebze meyve et yumurta gibi doğal gıdalardan zengin bir diyet.
- Ozon tedavisi , anti-enfektif etki sağlayarak mantar ve bakteri enfeksiyonlarının tedavisinde oldukça etkilidir.
- Probiyotik gıda takviyesi seçerken, içerisinde bulunan suş miktarı yani bakteri çeşitliliği ve bakteri sayısı önemlidir.
Doktorunuza danışarak, size uygun olan tedavi yaklaşımını seçebilirsiniz .