Ağrı, toplumumuzda en çok rastlanan şikayetlerden biri olup, KARIN AĞRILARI da herkesin yaşamı boyunca en az bir kez karşılaştığı bir durumdur. Doktora müracaat sıralamasına bakarsak, karın ağrısı ilk sırada yer almaktadır.
 
Karın ağrısı, süregelen organik veya fonksiyonel (işlevsel) bir bozukluğun habercisi olarak ortaya çıkan bir belirtidir. Çocuklarda ve yetişkinlerde karın ağrısına sebep olan hastalıklar farklılık gösterir.
 
Karın ağrısı  Yetişkinlerde karın ağrısı şikâyeti değerlendirilirken, hastanın yaşı, ağrının süresi, yeri, şiddeti, eşlik eden diğer semptomlar ve hastanın sigara, alkol alışkanlığı, kullandığı ilaçlar (özellikle kan sulandırıcı ilaçların yolaçabileceği karın içi kanama), geçirdiği ameliyatlar, kronik bir hastalığı ( diyabet, hipertansiyon, dolaşım bozukluğu, karaciğer ve böbrek rahatsızlığı) olup olmadığı, birinci derece akrabalarda mevcut hastalıklar (örnek:Ailevi  Akdeniz Ateşi, sindirim sistemi kanserleri, rahim ve over kanserleri)  mutlaka göz önünde bulundurulmalıdır.
 
Detaylı muayene sonrası Tam Kan Sayımı, idrar tetkiki, dışkıda parazit ve gizli kan incelemeleri, karaciğer ve böbrek fonksiyon testleri, ultrasonografi, elektrokardiyografi ve gereğinde kolonoskopi ve gastroskopi tetkikleri ile değerlendirilerek karın ağrısına neden olan hastalıklar tespit edilmektedir.
 
Karın ağrısı haftalar ve aylardır sürüyorsa , tekrarlıyorsa, şiddeti artıyorsa ve devamlılık gösteriyor ise KRONİK özelliktedir ve mutlaka detaylı incelenmelidir. Kronik karın ağrısına sebep olan hastalıkları sıralandırırsak;
- Peptik ülser hastalığı
- Mide kanserleri
- Safra kesesi ve safra yolları hastalıkları
- Karaciğer tümörleri
- Kolon (kalın bağırsak) kanserleri
- İnce bağırsak hastalıkları (enfeksiyon ve tümörleri)
- Kronik bağırsak tıkanıkları
- Tüberküloz peritonit (karın zarının tüberkülozu)
- Böbrek tümörleri
- Bağ dokusu hastalıklarında oluşan vaskulit (damar iltihabı)
- Rahim ve yumurtalıkların enfeksiyon, kist ve tümörleri
Kurşun zehirlenmesi
- Porfiri
- Ailevi - Akdeniz ateşi
- Erkek üreme organlarının enfeksiyon ve tümörleri
Bağırsak parazitleri
Aniden yani, 6 saat içinde başlayan karın ağrısı AKUT özelliktedir ve birçok hastalığın belirtisi olabilir:
 
- Böbrek veya idrar yollarında taş, enfeksiyon
- Şeker hastalarında ketoasidoz gelişmesi durumu
- Fıtık boğulması
- Zona
Sadece karın boşluğundaki organlar değil akciğer iltihapları (zatüre), akciğer zarı iltihapları, kaburga kırıkları ve kalp krizleri de karın ağrısı yaratabilmektedir.
 
Karın ağrısı olan kişiler hangi durumlarda doktora başvurmalı?
Ani çıkan, şiddeti artan, tekrarlayıcı ve devamlı ağrılar
Ağrı ile birlikte nefeste kesilme, bayılma hissi, kusma ve yüksek ateş olması durumunda
Dışkıda kan görülmesi
Karında ağrılı bölgeye dokunulduğunda hassasiyet hissedilmesi
Karında gerginlik ve şişme olması, gaz ve dışkı çıkarmada güçlük
 
Farklı birçok hastalık karın ağrılarına sebep olabileceği için bilinçsiz bir şekilde ilaç almamak gerekiyor. Özellikle AĞRI KESİCİ İLAÇLARIN kullanılması hekim teşhisini zorlaştırmaktadır ve bazen ölümcül sonuçlara da yol açabilmektedir.