İSTENMEYEN KİLO KAYBI
Uzman Doktor Demet Elvan
Geçmiş dönem köşe yazılarımdan birinde, şişmanlığın (obezite) bir hastalık olduğunu,başta diyabet (şeker hastalığı), kalp hastalıkları, hipertansiyon,kanser, safra taşı ve eklem dejenerasyonu olarak sayılan pek çok rahatsızlığı ortaya çıkardığını ve mutlaka tedavi edilmesi gerektiğini anlatmıştım.
Kilogram cinsinden vücut ağırlığının, boyun metre cinsinden karesine bölünmesi ile hesaplanan beden kitle indexi(BKİ)ölçümü, kişinin kilo durumunun belirleyicisidir.
Kişinin BKİ:18,5-24,9 kg /m2 ise normal kilolu kabul edilmektedir.
Zayıflama (kilo kaybı), istenen bir durum olmakla birlikte istem dışı devam ettiği zaman mutlaka detaylı incelenmesi gereken bir belirtidir.Normal insanlarda kilo, uzun süre sabit kalır çünkü beynimizin hipotalamus adlı bölgesi enerji kazancı ve enerji tüketimini dengede tutar.
Son altı ay içinde vücut ağırlığının % 5’ ten fazla azalması (zayıflama diyeti yapan kişilerdeki hariç) ileri tetkik ve değerlendirme gereken bir durumdur.
Bireylerde kilo kaybının gerçekten oluştuğunun belirlenmesi, iştah durumu (iştah artışı ve azalması) yeme alışkanlığı ve diyetin içeriği, egzersiz alışkanlığı, sindirim sistemine ait şikayetlerinin (bulantı,kusma,kabızlık,ishal,dışkıda kanama,karın ağrısı) olup olmadığı, endişe,korku ve depresyon bulgularının varlığı ve ilaç kullanımı mutlaka sorgulanmalıdır.
İstenmeyen kilo kaybının önemi:
Yaşlılarda kilo kaybı yakınması %25 mortaliteye (ölüm hızı) sahiptir. Kabaca şöyle bir anlam içerir; istenmeyen kilo kaybı olan dört yaşlının birinde ölümcül hastalık vardır.Bunların başında akciğer ve sindirim sistemi kanserleri gelir. Ayrıca yaşlılarda görülen depresyon, kalp yetmezliği,kronik böbrek yetmezliği de kilo kaybına sebebiyet verir.
Daha genç bireylerde isekilo kaybına sebep olan hastalıklar arasında diyabet(şeker hastalığı),tirotoksikoz (tiroid hormonlarının fazla üretimi), yeme bozuklukları (anorexiav.b) içeren psikiyatrik hastalıkları, AİDS gibi enfeksiyon hastalıkları ilk sıralarda yer almaktadır.
Kilo kaybı sebepleri;
Kanserler; En sık akciğer ve sindirim sistemi (yemek borusu,yutak,mide, kalınbağırsak,pankreas kanserleri),yumurtalık kanserleri,lenfomalar
Hormonal ve metabolik hastalıklar;Diyabet(Şeker hastalığı), feokromasitoma (Böbrek üstü bezinin tümörleri), Adison hastalığı(Böbrek üstü bezinin yetersizliği)
Sindirim sistemi bozuklukları; (malabsorbsiyon, barsak tıkanıklığı,celiac hastalığı,pernisiyozanemi)
Kalp yetersizliği
Solunum sistemi hastalıkları;Amfizem,KOAH
Böbrek yetersizliği
Romatolojik hastalıklar;Lupus,Vaskulitler
Enfeksiyon hastalıkları; HIV, AIDS,tüberkülöz, bağırsak parazitleri,bakteriyel kalp kapak enfeksiyonları
İlaçlar;Antibiyotikler, antidepresanlar, diyabet ve hipertansiyon tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar
Ağız ve dişler nedeniyle olan yeme bozuklukları;Az gıda alımı
Nörolojik hastalıklar; İnme,parkinson,demans
Ekonomik zorluklar
Psikiyatrik ve davranışsal bozukluklar;Depresyon,anksiyete, alkolizm,yeme bozuklukları, aşırı egzersiz ve fiziksel aktivite
İdiopatik;
İstenmeyen kilo kaybı dikkatli bir öykü ve muayene sonrası ilk basamak laboratuvar testleri ile değerlendirilmelidir:
Tam kan sayımı, sedimentasyon
İdrar tahlili
Biyokimyasal testler (Karaciğer,böbrek fonksiyon testleri, kan elektrolitleri, kanşekeri)
TSH
Riskli bireylerde HIV testi
Akciğer grafisi
Gaytada(dışkıda) gizli kan
İlk basamak tetkiklerle açıklanamayan kilo kaybı daha detaylı araştırmalar gerektirir.
Muayene ve laboratuvar testleri ile kilo kaybı olan hastaların %75 ‘inde buna sebep olan hastalık saptanır.Kalan %25 hastada çok detaylı incelemeye rağmen sebep bulunamayabilir.Bu hastaların düzenli takipleri (en geç 6 ay ara ile) ve zamanla ilave olan diğer belirtiler de dikkate alınarak gözlem altında tutulmaları ihmal edilmemelidir.
Sağlıklı günler…
Göktürk Mahallesinin en önemli sorunu nedir?
Ankete Katıl