İlk kez Hindistan’da görülen koronavirüsün Delta varyantı, dünyada 100’e yakın ülkeye yayıldı. Dünya Sağlık Örgütü, Delta varyantının daha hızlı bir şekilde yayıldığı konusunda sık sık uyarıyor. Peki aşılar virüsün mutasyona uğramış varyantlarına karşı koruyor mu?
2 doz Sinovac aşısı olan 1 doz Biontech aşısı olmalı mı? 3. Doz aşı olmak gerekiyor mu?
Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof Dr Salih Emri, sosyal medyada yaptığı Sağlıklı Yaşam Dersleri’nde konuya değindi. 3. doz aşıyı “Değiştirme,kuvvetlendirme” aşısı olarak tanımladı. Bir aşıdan diğerine geçmenin bu hastalıktan korunmak için bir yöntem olabilir dedi.
Emri, “Bu ilk kez İngilterede uygulandı.
Önce AstraZeneca aşısı yapıldı. İngilizlere, bir doz AstraZeneca aşısı olduktan sonra ikinci dozu Biontech aşısı yapıldı. Ama ABD’de hangi aşıyla başlandıysa o aşıyla gidilmesi önerildi. 3. doz aşı tartışmalı. Bu konuda araştırmalar devam ediyor. Kuvvetlendirici aşı olarak 3. doz aşı, özellikle sağlık teşkilatında çalışanlar başta olmak üzere risk grubundaki mesleklere yapılmalı. Sinovac aşısının korumasi düşük. Yüzde 57 civarinda. Her ne kadar Türkiye’deki rakamlar yüzde 87 gözüksede Faz 3 çalışmalarının yapıldığı ülkelerdeki sonuçlar yayınlanmadı.
O nedenle aşının antikor üretme düzeyi de düşük. Biontech’in antikor üretme düzeyi yüksek. Sağlık Bakanlığı’nın çalışması gösteriyor ki, daha önce koronavirüs geçirenlere 1 doz Biontech aşısı yeterli.” dedi.
Profesör Emri, “koronavirüs geçirenlerde 1 yıla kadar kuvvetli koruma olabiliyor.
Sadece buradaki fark bir doz kuvvetlendirici aşı yaptırmak.
Ama dediğim gibi çok yüksek doz antikor oluşturmak bu hastalıktan korumak için yeterli mi bu tartışılıyor.
Sağlık Bakanlığı’nın bu politikasını şöyle açıklayabiliriz. Sinovac aşısı yeteri kadar korumadığı icin virüsün mutasyona uğramış yeni varyantları için, antikor üretmesi ve kuvvetli bir koruyucu olabilmesi için 3. doz gerekli. Delta varyantına karşı korumak için uygun bir politika.
“SOSYAL MEDYADAKİ YANLIŞ BİLGİLENDİRMELERE İTİBAR EDİLMEMELİ”
Koronavirüs aşısı hakkında açıklama yapan Emri, yanlış bilgilendirmeler konusunda da uyardı. İnternette dolaşan yanlış bilgilere itibar edilmemesi çağrısında bulundu.
Emri, “MRnA aşıları, bunlardan biri Biontech aşısı. 2 adet MRnA aşısı var. Biri Pfizer/Biontech. Diğeri de Moderna aşısı.
Moderna, Amerikalıların oluşturduğu, PfizerBiontech ise Alman aşısı.
Yapılan son araştırmalarda, bu aşıları olanlar takip edildi. Bu hastalara düzenli PCR testi yapılıyor ve hasta olup olmadıklarına bakılıyor. Burada, aşıların bu hastalıktan koruduğu ve hasta olsalar bile asemptomatik geçirdikleri, yoğun bakım yatışlarının oldukça düştüğü gözleniyor.
Hatta aşı olan kişilerde hastalıktan kurtulma süresi de çok kısa. 6 gün içinde hastalıktan kurtulabiliyor ve düşük virüs yükü taşıyor. Böylece aşı olanların hastalığı yayma riskleride daha az normal yakalananlara göre. Aşı olanlar hastalansa bile daha kısa sürede iyileşiyorlar. Hafif geçiriyorlar ve virüsü dolaştırıcılıkları da daha az oluyor. Aşı en iyi korunma aracı.”