Merkez Bankası 2025 Enflasyon Tahminini Yükseltti

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 2025 yılı için enflasyon tahminini yüzde 21’den yüzde 24’e çıkardı. 2026 yılı için yüzde 12, 2027 yılı için ise yüzde 8 enflasyon tahmini açıklandı. TCMB Başkanı Fatih Karahan, bu revizyonun herhangi bir gevşeme sinyali taşımadığını belirterek, sıkı para politikasının devam edeceğini vurguladı.

İstanbul Finans Merkezi’nde yılın ilk enflasyon raporunu sunan Karahan, "Para politikasındaki sıkı duruşumuzu, enflasyonda kalıcı düşüş ve fiyat istikrarı sağlanana kadar kararlılıkla sürdüreceğiz" dedi.

"Veri Odaklı Gidiyoruz"

Faiz indirimi konusunda değerlendirmede bulunan Karahan, "Otopilotta değiliz, veri odaklı gidiyoruz. Belli bir aralığımız olduğunu düşünüyoruz ve ihtiyatlı davranacağız" ifadelerini kullandı.

Dezenflasyon sürecinin devam ettiğini belirten Karahan, "Makroekonomik göstergeler dezenflasyon süreciyle uyumlu şekilde ilerliyor. Piyasadaki fiyatlamalar, 2025 yılında küresel faiz indirimlerinin daha yavaş gerçekleşeceğine işaret ediyor" şeklinde konuştu.

İç Talepte Dengeli Seyir Sürecek

Dördüncü çeyreğe ilişkin üretim göstergelerinin iktisadi faaliyette ılımlı bir toparlanmaya işaret ettiğini söyleyen Karahan, "Talep koşulları, enflasyondaki düşüşü destekleyici seviyelerde seyrediyor. Sıkı para politikamız sonucunda iç talepte dengeli seyir sürecek" dedi.

Cari açıkla ilgili de değerlendirmede bulunan Karahan, "Önümüzdeki dönemde cari açıkta artış bekliyoruz ancak sıkı parasal duruşumuz nedeniyle bu artış sınırlı olacak. 2025 yılında cari açığın milli gelire oranla tarihsel ortalamasının altında seyretmesini öngörüyoruz" ifadelerini kullandı.

Muayene Katılım Payının Enflasyona Etkisi

Resmi sağlık muayene katılım paylarının 2017’den bu yana ilk kez artırıldığını belirten Karahan, "Bu artışın ocak ayı enflasyonuna etkisi 0,6 puan oldu. Düzenlemenin şubat ayı enflasyonuna da yansıması bekleniyor" dedi.

Kira enflasyonunun yüksek olmakla birlikte yavaşlama eğiliminde olduğunu kaydeden Karahan, "Ocak ayında kira enflasyonundaki artış, kira sözleşme yenileme oranındaki yükselişten kaynaklandı" ifadelerini kullandı.

Kur Korumalı Mevduatta Sona Geliniyor

Kur Korumalı Mevduat (KKM) uygulamasının yıl içinde tüzel kişileri önceleyecek şekilde sonlandırılmasının planlandığını açıklayan Karahan, "Yurt içi ve yurt dışı yerleşiklerin Türk lirasına olan güveninin artması, rezervlerimize olumlu yansımaya devam ediyor" dedi.

Merkez Bankası, enflasyonun 2027 yılında yüzde 8’e gerilemesini ve orta vadede yüzde 5 seviyesinde istikrar kazanmasını hedeflediklerini belirtti. 2025 tahminlerindeki güncellemenin, para politikasının etki alanı dışındaki unsurlar nedeniyle yapıldığını vurgulayan Karahan, sıkı para politikasına devam edeceklerini söyledi.