Eğer yazılım satışı veya kar amacı gütmeyen bir iş inşa edecekseniz başlangıç noktanız için, iyi bir hareket planı içeren bir “vizyon” edinmelisiniz. Bu yazı iş hayatında, planlarınla ilgili sizi tehlikeye atabilecek önemli sorunlara cevaplar belirlemek için yol haritanı oluşturmanızı sağlayacak diye umuyorum. Ne satıyorsunuz? Sattığınızdan nasıl gelir elde edeceksiniz? Bunları kim alacak? Müşterinizi nasıl ulaşacaksınız?

İş planı yapmak gözünüze zor gelebilir, ama öyle olmak zorunda değil artık. Eğlenceli bile olabilir!

Peki, iş planları hazırlarken ne yapmak gerekiyor? Onları hack’leyin! Bunları nasıl hack’leyebileceğinizi 5 madde paylaşmaya çalışacağım:

1- Tuval İş Modeli

Özellikle ilk defa iş planı oluşturacaksanız, size önerim Tuval iş modeli ile başlayın. Tek bir sayfada şirketinizle ilgili stratejik düşünce ve fikirlerinizi tasarlayabileceğiniz bir modeldir. Örnek şablonlardan ihtiyaçlarınızı karşılayabilecek kadar çok çeşitlilik mevcut ve bunlar aynı zamanda ulaşmanız gereken müşteri tiplerini belirlemenizi de sağlar. Bir işe başlarken etkileyici beyin fırtınası yaratmak için önemli anahtar sözcüklerinizi de bu yolla edinebilirsiniz.

2- Madde Madde Çalışın, İşinizi Kolaylaştırın

Öncelikle tuval iş modelinizi oluşturun, böylelikle ne yapmak istediğinizi, nereye varacağınızı ve hangi müşteri tipine ulaşacağınızı daha iyi kavrayacaksınız. Böylelikle tuval iş modelinizin iş planınıza dönüştüğünü göreceksiniz. İş planları eksiksiz ve detaylı olmalıdır. İş değerini arttırmak için yatırımcılarınızla paylaşabilirsiniz.

Bu, ürün tanıtımı, hedef piyasa, satış, pazarlama, işleyiş, ekip gibi her bir alanın büyüklüğüne göre çeşitli alanlarla ilgili düşünceler içerir. İşinizle ilgili kişi veya bileşenlerine ulaşmak isteyeceksiniz. Örneğin: Pazarlama faaliyetlerinizle kim ilgileniyor? Hangi yollardan iletişime geçeceğiz? Her bir kanalda hangi etkinlikler gerçekleştirilebilinecek?

Listeyi daha uzatmaya gerek yok. Bazen, girişimcilerin küçük bir hatası yüzünden tüm çalışmaları gölgede kalabiliyor bu yüzden düz yazıya verilerinizi geçirirken dikkatli olmalısınız. Öncelikle, yazınıza düşüncelerinizi madde madde yazarak başlayın. Daha sonra bunları tabi ki de kağıt düzenine göre tekrardan düzenleyin.

Kendi düşüncelerinizi kağıda geçirdikten sonra danışmanınızın da düşüncelerini madde madde yazıya ekleyin. Bu size daha düzgün bir yazı yazmanız için zaman kazandırır.

3- Önemli Noktalarda Yoğunlaşın

İş planınızı oluştururken, şirketinizi ve ürünlerinizi diğer rakiplerinizden ayıran noktalar üzerinde odaklanın. İş planınızın, içeriğinde de, başlığında da diğer rakiplerinize göre benzersiz tekliflerinizi içermesi ve bunu vurgulaması gerekir.

Eğer sizi rakiplerinizden ayıran özelliğiniz varsa durum iyi, iş planınızın daha çok unsura sahip olmasına gerek yok. Her konuda farklı olmanıza, tekerleği yeniden icat etmenize gerek yok.

4- Nakit Akışı Tahminleri Üzerinde Aşırıya Kaçmayın

Doğru nakit akışı tahminlerini oluşturmaya çalışırken zayıf olan tahminleri yakalamak kolaydır. Nakit ve karlılık projelerinin amacı mutlaka ne olacağını tam göstermek değildir; bu nasıl mümkün, işinizde makul şartları ve başarıyı sadece para kazanmak için göz önüne almayın.

Projenizin amacı geleceği tahmin etmek değil karlılık üzerinde varsayımlar yapmaktır. Yani amacınız yatırım yapmak ama mükemmel olmak zorunda değilsiniz.

5- Bir Yazar Bulun

İş planı bölümü dış kaynaklı olmamalı. Siz sadece ne yapılacağına karar vereceksiniz yapılacak olanı bir çalışanınız yapmalı. Neyse ki, iş planını kendiniz yapmak zorunda değilsiniz. Eğer yazmayı sevmiyorsanız veya çok zamanınız yoksa siz sadece önem sırasına göre iş modelinizin maddelerini tuval iş modeline göre yazın, görevlendirdiğiniz personel geri kalanını yazsın.

Çoğu insan bunu daha uygun buluyor. Upwork veya Freelancer aracılığıyla bu mesleği yapanları görevlendirmenizi öneriyorum. Böylelikle bu işte çok fazla efor kaybetmezsiniz.

Yukarıdaki yazıda amaç alıntı yaparak zamandan tasarruf etmeniz ve müşteri segmentlerinizi tanımlamak ayrıca işinizde para kazanmanızı arttırmakta yardımcı olmaktı. Umarım faydalı olabilmiştir.