Sevgili öğrenciler ve veliler; bütün bir kış boyunca hasretle beklenen günler gelip çattı, umarım hepiniz güzel bir yaz tatili geçiriyorsunuzdur. Kimi denizin ve güneşin tadını çıkararak, kimi evde fırsat bulamadığı işlerini düzenleyerek, kimi kendine özgü dinlenme şekilleriyle geçiyor tatili. Tabi bu arada ödevler, tekrarlar ve heyecanla okunacak kitaplarınızı unutmadığınıza eminim. Yaz tatiline dair bu çalışmalarda nasıl bir yol izleyeceğinizi bir önceki yazımızda detaylı olarak sizlerle paylaşmıştım.
Aramızda tatili daha farklı bir heyecan içinde geçirenlerde var. Her yıl olduğu gibi bu yıl da 8. Ve 12. Sınıf öğrencileri tercih dönemi heyecanıyla geçiriyor yaz tatilini. Bizde bu ay tercihlerde kafası karışık olanlara biraz destek olalım istedik.
Üniversite sınav sonuçları bu yıl yine büyük bir hızla açıklandı, bu nedenle tercihler için ayrılan sürede 10 günlük bir süreci kapsadı. Bu süreçte adayların ve ailelerin yanı sıra okullarında işi zordu. Özellikle özel üniversiteler bu kısa süre içerisinde tanıtımlarını etkin bir şekilde yapabilmek için yoğun tanıtım günleri,reklam kampanyaları ,tercih seminerleri gibi etkinlikler düzenledi.Bunların birçoğu da özellikle bölüm konusunda kararsız olan öğrencilerin işini kolaylaştırdı .Eminim ki adaylar ve aileler hem bu etkinlikleri hem de dershanelerinin kendilerine sunduğu tercih danışmanlığı hizmetlerini verimli kullanmıştır.Üniversite tercihlerinin sonlandığı bu günlerde tüm adaylara en önemli hatırlatma ,okul değil bölüm seçeceklerini ve gelecekteki mesleklerini belirleyeceklerini unutmamalarıdır.Rehber öğretmenlerinizin ,ailelerinizin,arkadaşlarınızın fikrini alacaksınız evet ama son karar her zaman sizin unutmayın.Kendinize en uygun olduğunu düşündüğünüz bölümü,derslerini,okul hayatı boyunca sizi bekleyen etkinlikleri,hedeflediğiniz okulun koşullarını iyi öğrenerek tercih yapın mutluluk kaçınılmaz olacaktır.
Bu arada YÖK tarafından tercih döneminde açıklanan ve bu yıl ilk kez uygulanacak olan yenilik, hala bölüm konusunda kararsız olan adayların ya da yukarıda bahsettiğimiz gibi çevre etkisiyle bir bölümü yazarak sonradan mutsuz olan adayların yüzünü güldürecek. Şöyle ki, Yükseköğretim kurumlarındaki her bir diploma programının hazırlık sınıfı dâhil her bir sınıfı için ÖSYM kılavuzlarında öngörülen kontenjanlarının % 30 u kadar yıllık kontenjan ayrılacak. Yani bir bölümü kazanan öğrenci dilerse ve puanı da uygunsa başka bir bölüme geçebilecek. Yatay geçiş için son tarih 30 Ağustos, kayıtlarsa Eylül ayında olacak. Uygulamayla ilgili detaylar tercih ve yerleştirme işlemleri tamamlandıktan sonra daha da netlik kazanacaktır.
Gelelim ilk Teog sınavı sonrasındaki tercih işlemlerine. Büyük tartışmalar sonrasında önce ortak sınav puanları, onu takip eden dönemde de Yerleştirme Esas Puanlarını ilanı yapıldı. Tercih takvimi ve yerleştirme süreciyle ilgili genel bilgileri sizlerle paylaşmak istiyorum. Yerleştirme takvimine göre; 31 Temmuz – 8 Ağustos tarihleri arasında tercih başvuruları alınacak.
• Tercih başvurularına göre kesin kayıt kazananlar 22 Ağustos’ta ilan edilecek.
• Tercih işlemleri bireysel olarak online yapılabileceği gibi, kendi mezun olduğu okul veya herhangi başka bir okuldan yardım isteyerek de yapılabilir.
• Tercih işlemleri https://e-okul.meb.gov.tr adresi üzerinden yapılacak.
• Anadolu Liseleri, Anadolu İmam Hatip Liseleri, Çok Programlı Anadolu Liseleri, Anadolu İmam Hatip Liseleri, Fen ve Sosyal Liselerinde herhangi özel bir başvuru şartı olmayacak. Genel şartları taşıyanlar başvuru yapabilecek.
• Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri’nde kayıtlar bu yıl alan tercihi olmadan yapılacak. Öğrenciler bölüm seçimlerini 10.sınıfta yapabilecekler. Seçim yaparken de hem9.sınıf Yılsonu Başarı Puanlarına hem de geçiş koşullarına (özel yetenek, mülakat, beden yeterliliği gibi) göre değerlendirme yapılacak.
• Öğrenciler tercihlerini; yüzdelik dilimdeki konumları, başarı puanları ve okulların kontenjan durumlarına göre değerlendirerek yapacaklar.
• Yerleştirme işlemi tek tercih listesi şeklinde ve tek seferde olacaktır. Bu nedenle yedek kayıt şeklinde bir işlem gerçekleşmeyecektir.
• Öğrenciler tercih listesinde 15 okul yazabilecekler.
• Ortak sınavlara girmeyen öğrencilerin bu sınavlardaki puanı 0 olarak değerlendirilecek.
• Yerleştirme işlemleri sonucunda öğrencilerin öğrenim görmeye hak kazandıkları okullar belirlenmiş olup kesin kayıtları sistem tarafından otomatik olarak yapılacak. Velilerin ayrıca bir kayıt işlemi ile uğraşması gerekmeyecek.
Yerleştirme sonrası okullarda oluşan taban puana bakılmaksızın başvuranlar arasında puan üstünlüğü esas alınarak sistem üzerinden otomatik olarak yerleştirme işlemleri gerçekleştirilecek.
• Yerleştirmeye yönelik nakil talepleri, öğrenci velisi tarafından öğrencinin kesin kaydının olduğu okul müdürlüklerine yapılacak.
• Nakil müracaatları 25-28 Ağustos 2014 tarihleri arasında (saat 17.00’ye kadar)alınacak.
• 29Ağustos’ta nakil yerleştirme işlemleri tamamlanacak.
• Boş kalan kontenjanlar e-okul üzerinden görülebilecek.
• Nakil işlemleri Eylül ayı sonuna kadar devam edecek. Ancak bu sefer, nakiller okulların taban puanları baz alınarak yapılmaya devam edecek.
• Bu yıl nakil işlemleri dışında ek yerleştirme işlemi yapılmayacak
Özel okulların yerleştirme süreci ise şu şekilde; Özel okulların sadece burslu kontenjanlarına TEOG tercihleri aracılığı ile başvuru yapılacaktır.
• Öğrenciler tercihlerinde gitmek istedikleri özel okulları burslu seçebilecekler.
• Eğitim, yemek ve ulaşım ücretleri bursluluk kapsamında olacaktır.
Yabancı Özel Okullara başvurular şahsen başvurular ile ön kayıt yoluyla yapılacaktır.
• Öğrencilerin8.sınıf TEOG sınavının (1.dönem ve 2.dönem için ayrı ayrı) Türkçe, Matematik, Fen ve Teknoloji derslerinin puanları ile 8.sınıf Yıl Sonu Başarı Puanından oluşmaktadır.
• TEOG sınavındaki dikkate alınacak derslerdeki puanların etkisi ilk dönem %30, ikinci dönem %70 olarak ağırlıklandırılacaktır.
• TEOG Özel Okullar Modeline göre öğrenci alımı puanı hesaplama linki: www.toobpuan.com üzerinden öğrencilerin puanlarını hesaplayabilirsiniz.
• Özel Okullar 21 Temmuz’da taban puanlarını açıklayacak ve buna göre ön kayıtları almaya başlayacaktır.
• Ön kayıtlar için 1.dönem 4-5 Ağustos tarihleridir. Son kayıt dönemi ise Eylül’dedir.
• Yabancı Özel okulların kayıt dönemleri ile ilgili detaylar için http://ozelokullardernegi.org.tr/2014_2015_basvuru_klavuzu.pdf linkteki kılavuzdan yararlanabilirsiniz.
Görünen o ki liseye yerleşecek öğrencileri ve ailelerini bu yaz zorlu bir dönem bekliyor, tercih başvuruları Ağustos ayının başına bırakılmış olsa da sizlere tavsiyem şimdiden girmek istediğiniz okulları belirlemeye başlayarak, listelerinizi oluşturmanızdır. Bu dönemde yine okullardaki ve dershanelerdeki uzman rehber öğretmen arkadaşlarımızın tecrübelerinden yararlanmanızda fayda var.
Tercih ve yerleştirme döneminde hepinize kolaylıklar diler, en doğru tercihin kişiye en uygun tercih olduğunu bir kez daha hatırlatırım.
Göktürk Mahallesinin en önemli sorunu nedir?
Ankete Katıl