Hiç kimse, eğer özel bir neden yoksa, boşanmak üzere bir ilişkiye başlamaz. Boşanma süreci insan hayatının en zor deneyimlerinden biridir, hele bir de çocuklar varsa.

Araştırmalara göre, anlaşmalı boşanmaların ardından bile ebeveyn ve çocukların yeni koşullara adapte olmaları en az iki yıl sürmektedir. Bu dönemde danışmanlık almak hayati önem taşımaktadır. Birçok evlilik bu süreçte kurtarılabilir veya boşanma sonrası doğru ilişkiler kurmak mümkün olabilir. Bizler, bu duruma “Sağlıklı Boşanma” diyoruz.

Tüm bu süreç boyunca, çocukların yüksek yararı her an gözetilmelidir. Aksi takdirde, ağır travmalar söz konusu olabilir. Karı-koca birbirinden ayrılırken, çocuklar için bu kişilerin anne ve baba olduğunu unutmamak gerekiyor. İnsanın sonuçta hayatta sadece bir annesi ve bir babası vardır. Ne kadar problemli de olsa, diğer ebeveyni kötülemek, çocuklarda derin yaralar açabilir. Anne ve baba çocuğun iki yarısıdır. Bu yarımlardan bir bütün oluşturup, kendi kişiliğini, tercih ve kararlarını belirlemek ancak yetişkinliğe doğru geçerli olabilir. Dolayısıyla, aslında siz çocuğun diğer ebeveynini kötülediğinizde, çocuğun diğer yarısını kötülemiş oluyorsunuz.

Boşanma Süreci ve Sonrası 

“Baban para ödemiyor”

“Babam para ödemiyor, o zaman ben onun umurunda değilim. Çünkü ben değersizim.”

“Annen seninle, evle ilgilenmiyor”

“Annem benimle ilgilenmiyor, çünkü ben değersizim.”

Bunların yerine ne denebilir?

“Baban para ödeyemiyor, çünkü bu sıralar biraz zorda. Ama o seni her zaman çok seviyor, sen onun için çok değerlisin.”

“Annen bu sıralar seninle pek ilgilenemiyor, çünkü biraz morali bozuk. Oysa, o seni çok sever, bugüne kadar senin için yaptıklarını bir anlatsam.”

Sizce hangisini duymak, çocuğu daha iyi hissettirir?

Peki ya gerçekler? Çok öfkeli olabilirsiniz, bugüne kadar çok haksızlığa uğradığınızı düşünebilirsiniz. Siz ebeveynler olarak kavganızı kendi aranızda yapabilirsiniz. Ama bir çocuk olarak, gerçekler kimin umurunda? Zamanı gelince zaten herşey ortaya çıkar, merak etmeyin. Gerçeklerin üzerini örtmek mümkün değildir. Ancak, bu arada çocuğun özgüveni, diğer ebeveynle olan ilişkisi zedelenmemiş olur. Her ne olursa olsun, her çocuğun sevildiğini, değerli olduğunu ve birlikte yaşamadığı diğer ebeveyninin iyi olduğunu bilmeye ihtiyacı vardır. Bu konuda, zaman zaman çevrenizdeki diğer büyükleri de uyarmak gerekebilir.

Herşeye rağmen, zor bir dönem olan boşanma sürecinde, hem kendiniz, hem de çocuklarınız için psikolojik destek almaktan çekinmeyin. Zamanında yapılan müdahaleler, sonradan gelişebilecek olumsuzlukları engelleyecektir.
 


Uzman Psikolog Banu Vardar

Telefon : 0212 322 21 59
Gsm : 0531 698 02 51
E-mail : [email protected]
Makale Kaynak : www.banuvardar.com.tr/bosanma-sureci-ve-sonrasi/