Bakan Bayraktar'dan Enerji ve Suriye Açıklamaları
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, CNN Türk'te enerji politikaları ve Suriye'deki gelişmelerle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Gabar'daki petrol üretiminden Suriye'nin enerji altyapısına kadar birçok konuda değerlendirmelerde bulundu.
Suriye İçin Ziyaret Sinyali
Suriye’deki muhatapların netleşmesi durumunda ziyaret gerçekleştirebileceğini belirten Bayraktar, "Suriye'de elektrik altyapısının çok yetersiz olduğunu" vurguladı. "Halep'te elektrik sorununun çözümü için doğalgaz sağlanabileceğini ve yeni santrallerin gerekli olduğunu" söyledi. Ayrıca, "BM'nin hesaplarına göre Suriye'nin altyapısını yeniden inşa etmek için 500 milyar dolar yatırım gerektiğini" ifade etti.
Gabar’da Petrol Üretimi Rekor Seviyede
Bakan Bayraktar, Gabar’daki petrol üretiminin Cumhuriyet tarihinin en yüksek seviyesinde olduğunu belirterek şu bilgileri paylaştı:
- Gabar petrolünün Türkiye'nin en kaliteli petrolü olduğunu ifade etti.
- Günlük 71 bin varil üretim yapılan Gabar'da, hedefin 100 bin varil olduğunu söyledi.
- Gabar’da 75 kuyuda yapılan üretimin yıllık ekonomik değerinin 2 milyar dolara ulaştığını belirtti.
- Şırnak'ın, terörle anılmaktan çıkarak "petrol kenti" haline geldiğini vurguladı.
Elektrik ve Doğalgaz Fiyatları
Bakan Bayraktar, elektrik ve doğalgaz fiyatlarında bir düzenleme yapılabileceğini belirtti. "Düşük kademede elektrik faturalarının %60’ını, doğalgaz faturalarının ise %65’ini devletin karşıladığını" hatırlatarak, "Enflasyonu dikkate alarak yıl içinde bir kerelik düzenleme yapabiliriz" dedi. İlk çeyrekte ise fiyat değişikliği düşünülmediğini açıkladı.
Somali ve Karadeniz'deki Çalışmalar
- Somali: Türkiye'nin sismik araştırma gemisi Oruç Reis’in Somali'de çalışmalar yaptığını ve Nisan ayına kadar bu çalışmaların süreceğini söyledi.
- Karadeniz Gazı: Sakarya sahasındaki doğalgaz üretiminde Faz-2'ye geçileceğini, günlük 20 milyon metreküplük üretim hedeflendiğini belirtti.
Çevreci Enerji ve Yerli Üretim
Türkiye’nin elektrik talebinin son 20 yılda üç kat arttığını söyleyen Bayraktar, "Rüzgar ve güneş enerjisiyle tüm konutların ihtiyacını karşılayabilecek kapasiteye ulaşıldığını" ifade etti. Doğalgaz ithal ederek elektrik üretilmesi durumunda, yıllık 8 milyar dolarlık ek maliyet oluşacağını belirtti.
Bakan Bayraktar'ın açıklamaları, Türkiye’nin enerji politikalarında daha bağımsız ve çevreci bir yapıya geçme hedefinin sürdüğünü gösteriyor.