Yeni Yılda Diyet Motivasyonu Nasıl Sağlanır?

Abone Ol

Yepyeni bir yıl, 2017, geldi ve bu zaman yeni hedefler koymak, yapılacaklar listesi oluşturmak için harika bir fırsat. Kilo vermek her yeni yılda çoğumuzun hedef listesinin en başlarında gelir;çoğumuz kilo vermek için yapmamız gereken sağlıklı beslenme, egzersiz yapma gibi yaşam tarzı değişikliklerini bilsek de 1-2 haftadan sonra bunları sürdürmekte zorlanırız. Buradaki  temel eksiklik motivasyonun sürdürülememesidir. Yeni yıl nedeniyle diyet yapmakla ilgili hazır motivasyonunuzoluşmuşkenbu sefer daha önceki denemelerinizden farklı bir şeyler yapın ve motivasyonunuzu daim kılın. Diyet yapmanın kırılma noktalarını bilirsenizbirkaç basit adımda diyet motivasyonunuzu koruyabilir ve başarıya ulaşabilirsiniz. İşte atmanız gereken adımlar:

1.Doğru hedef belirleyin, başarınızı azımsamayın

Atmanız gereken birinci adım gerçekçi hedefler oluşturmak ve hedeflerinizde net olmaktır. Sağlıklı kilo kaybı ayda 2-4 kiloarasında olur ve1 ayda 8-10 kilo vermek gibi gerçekçi ve sürdürülebilir olmayan hedeflerstres ve başarısızlık algısı yaratır. Asıl hedefi koyduktan sonra büyük hedefi küçük hedeflere bölmek diyetin çok daha kolay ilerlemesini sağlar. Örneğin vermek istediğiniz toplam kilo 10 ise bunu 4+4+2 kilo şeklinde bölebilirsiniz. Bu şekilde ilk parça olan 4 kiloya odaklanın; 4 kilo vermek 10 kilo vermekten çok daha kolaydır ve bunu başardığınızda birinci hedefi yerine getirmenin verdiği motivasyonla diğer adımları daharahat ve motive olmuş bir şekilde atabilirsiniz.

2. Hedeflerinizi size hatırlatacak ipuçları koyun

İkinci olarak zayıfladığınız zaman kendinizi nasıl hissedeceğinizi ve nasıl görüneceğinizi hayal edin.Ulaşmayı hedeflediğiniz kiloda daha önce bulunduysanız ve o kilolarda çektirdiğiniz fotoğraflarınız varsa onları görebileceğiniz bir yerlere asın; fotoğrafınız yoksa bir kağıda hedef kilonuzu yazıp görebileceğiniz bir yere asabilirsiniz. Hedefinizi kendinize hatırlatmak diyetten kopmamanızı sağlar.

3.Kendinizi gözlemleyin

Kendinizi gözlemlemenin en iyi yollarından biri kendinizi takip edeceğiniz bir bilgisayar dosyası oluşturmak ya da bir takip defteri tutmaktır. Hedefinizi haftalık ve aylık olarak belirlemek bu hedefe ne kadar yaklaştığınızı görmenizi ve diyete neden uyamadığınızı not almak yanlışlarınızı farkedip düzeltmenizi sağlar. Koyduğunuz kurallar dahilinde hareket ettiğinizi görmek ve gelişmeyi izlemek motive edici olacak ve diğer zamanlarda da aynı şekilde devam etmenizi sağlayacaktır.

4.Mükemmeliyetçi olmayın

Mükemmeliyetçi yapıda olan kişileryaptıkları diyete tam olarak sadık kalmak ve yeme programına saati saatine uymak ister ve en ufak bir sapmada tüm yaptıklarının boşa gittiğini düşünür. Bu düşünce beraberinde “battı balık yan gider “ yaklaşımını ve diyetten tam olarak kopmayı beraberinde getirir. Hayatta hiçbir şeyin mükemmel olmadığını unutmayın; önemli olan toplamda kaydettiğiniz ilerlemedir, örneğin bir parça minik çikolata yediniz diye diyetten vazgeçmek doğru değildir. Diyetin en büyük motivasyon kırıcılarından biri olan bu düşünceyi yenmeli, kendinizi yaptığınızla kabul etmeli ve kaldığınız yerden aynı motivasyonla devam etmelisiniz. Yolda ufak bir mola verdikten sonra yola devam etmek hedefinize sizi yaklaştırırken yoldan ayrılmak hiçbir zaman hedefe ulaşmanıza izin vermez.

{ "vars": { "account": "PASTE_ANALYTICS_ACCOUNT_ID" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }