Gündem

Vali Gül'den sokak hayvanlarıyla ilgili net açıklama: 'Hoş görelim' deme lüksümüz yok

İstanbul Valisi Davut Gül'ün sokak hayvanlarıyla ilgili yaptığı açıklama kısa sürede gündem oldu. Sahiplenilmeyen hayvanlarla ilgili belediyenin görevini yapacağını belirten Gül, "Hayvanların bir sahibinin olması lazım. ‘Ben çok seviyorum, dolayısıyla da sahipsiz olsun, mahallede dolaşsın, zaman zaman da insanlara zarar verebilir, hoş görelim’ deme lüksümüz yok. Belediyelere kanunen bir görev verilmiş." ifadelerini kullandı.

Abone Ol

İstanbul’daki, medya kurumları yöneticileriyle bir araya gelen İstanbul Valisi Davut Gül, kent güvenliği hakkında yaptığı açıklamada, “İstanbul’da yaşanan suç olaylarında yüzde 11 düşüş var” dedi. Gül, açıklamalarında Milli Eğitim’e ait okullarda deprem riski olmadığını da belirterek, Esenyurt genelinde de suç oranlarının düştüğünü söyledi. Vali Gül'ün sokak hayvanlarıyla ilgili yaptığı açıklamada kısa sürede gündem oldu. İşte detaylar...

DÜZENSİZ GÖÇ MESELESİ

İstanbul Valisi Davut Gül, medya yöneticileriyle kahvaltı programında bir araya geldi. Programda Gül, İstanbul geneliyle ilgili sorunlara da değindi. Gül yaptığı konuşmasında kaçak göçle mücadelenin kararlılıkla devam edeceğini vurguladı. Gül, “Bizim göç politikamız merhamet, adalet eksenli. Kimseye zulüm de etmiyoruz, kimsenin başıboş dolaşmasına da müsaade etmiyoruz. Bu uygulama devam ettiği müddetçe kısa süre içerisinde düzensiz göç İstanbul’un gündeminden çıkmış olur” şeklinde konuştu.

"İSTANBUL'DA CİNAYET SUÇLARINDA FAİLİ MEÇHUL YOK"

İstanbul’un güvenliği konusunda açıklamalarda bulunan Gül, “İstanbul’da her yıl suç oranının azaldığını görüyoruz. Bir önceki seneye göre İstanbul’da yaşanan suç olaylarında yüzde 11 düşüş var. Elbette milyonlarca insanın yaşadığı bu şehirde suç işleniyor. Kolluk kuvvetlerimiz mücadele ediyor. 60 bine yaklaşan emniyet, jandarma, sahil güvenlik ve benzeri kamu görevlisi var. Suç oranlarını azaltmaya gayret ediyoruz. İstanbul’da cinayet suçlarında faili meçhul olay yok. Mala karşı işlenen suçlarda aydınlatma oranı her geçen gün artıyor. Devraldığımız güvenlikle ilgili iyi bir tablo var ama bize düşen bunu daha iyi hale getirmek” ifadelerini kullandı.

"ESENYURT'TAKİ SUÇ ORANI DÜŞTÜ"

Esenyurt’ta son dönemde yaşanan asayiş olayları ile ilgili soruya yanıt veren Vali Gül, “Esenyurt’ta suç oranı geçen seneye göre yüzde 9 oranında düşmüş. Dün de suç işleniyordu bugün de işleniyor, yarın da işlenecek. Şunu dersek 16 milyonun yaşandığı yerde hiç suç işlenmeyecek dersek böyle bir şey yok. Ama İstanbul’da suç işleyenin yanına kalmıyor. Hiçbir şey faili meçhul kalmıyor. Suçun azalması için ciddi tedbirler aldık. Esenyurt’ta nüfus artmasına rağmen suç oranı yüzde 9 azaldıysa bir mücadele var. Asıl olan devletin bir kararlılığı var. Devletin sokak çeteleriyle adı ne olursa olsun illegal gruplarla mücadele ediyor. İster bir ister bin kişi olsun asla suç işleyenleri hoş görmeyeceğiz, himaye etmeyeceğiz, normalleştirmeyeceğiz. İnsan olan yerde suç işlenir. Tüm tedbirleri alacağız” diye konuştu.

"TAKSİ MESELESİNDE MEMNUN OLAN KİMSEYİ GÖRMEDİM"

İstanbul’daki taksi sorununa değinen Vali Gül şunları söyledi:

“Evet İstanbul’da bir taksi problemi var. Sebebi ne olursa olsun taksiciler mutsuz, müşteriler mutsuz, kamu ve sivil toplum kuruluşları mutsuz. Dolayısıyla sebep ne olursa olsun mevcut taksiciler de dahil olmak üzere taksi meselesinde memnun olan kimseyi görmedim. Bunun oturulup bir şekilde çözülmesi lazım. Minibüslerden taksiye geçiş izni verilmiş. Bunlardan da yaklaşık 2 bin civarında minibüs taksi olarak faaliyete girmemiş. Çok acilse bu iki binin bir şekilde sisteme dahil olması gerekiyor. Ama özellikle turistler kalabalık yerler. Taksicilerin söylediği şu ‘Biz para kazanamıyoruz’. Müşteri ‘Bizi almıyorlar’ diyor. Adam müşteri alıyor 2 saatte 5 kilometre yol gidebiliyor. Belki taksilere metrobüs benzeri farklı alternatifler oluşturmak lazım. Taksi meselesini trafikten bağımsız düşündüğümüzde sorun çözülmüyor. Taksi bulamamak sorun ama taksiye 2 bin lira vermek daha büyük sorun. Dolayısıyla taksi ulaşılabilir olacak, ekonomik olacak, bunlar bir araya geldiğine mesele çözülmüş olur. Bana kalsa eğer taksi plakası verilecekse bunların ücretleri Valiliğe alıp kentsel dönüşümde kullanmak isterim. Depreme hazırlık diyoruz ya okulların üniversitelerin altyapısında kullanmak isterim. Bunu bir temenni olarak söylüyorum.”
Yeni eğitim öğretim yılı öncesinde okulların depreme dayanıklı hale getirildiğinin altını çizen Vali Gül, “Okullarımızın yüzde 97’si ya depreme dayanıklı hale getirilmiş ya da sıfırdan yapılmış. Milli Eğitim’e ait okullarda deprem riski taşıyan hiçbir okulumuz yok” dedi.

{ "vars": { "account": "PASTE_ANALYTICS_ACCOUNT_ID" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }