UFUK TARHAN İLE FUTURİZM

Abone Ol

Kısaca "Fütürizm" nedir ? 

Fütürizm, anlamı "gelecek" olan İngilizce "future" kelimesinden türemiş, “gelecekçilik” diyebileceğimiz bir kelime. “Gelecek katlandığımız, katıldığımız değil, yapılandırdığımız, yaratabildiğimiz bir şeydir” felsefesini savunan, gelecekle ilgili bir yaklaşım, bir bakış açısı, disiplin.

Fütürizm "olumlu gelecek tasarımı", fütürist ise "olumlu gelecek
tasarımcısı" oluyor. Yaptığım çalışmalarla bu doğrultuda da donanım ve farkındalık geliştirmek istiyorum.  

Anne - babalar çocuklarının kişisel gelecek planlamasını yaparken nelere dikkat etmeli?

İyi bir kariyer için öncelikle farkındalık önemli. Sonra da gelecekte neler olabileceğine dair çok iyi bilgi
edinmek lazım. Yani ebeveynlerin her şeyden önce geleceğe “fütürist” bakabilmeleri ve çocuklarının gelecek planlarını yapmaları değil, onlara bu beceriyi kazandırmaları gerekiyor... Anneler ne der? “Tahtını yaptım, bahtını yapamadım!”. Bu çok doğru bir söylemdir Bırakalım, rehberlik edelim, çocuklar kendi gelecek planlarını kendileri yapabilen “yetkin, akıllı, iyi” insanlar olsunlar... Ebeveynler eğer yapabiliyorlarsa önce kendi geleceklerini planlasınlar ve yaşasınlar Kendilerini sürekli geliştirmeye devam edebilsinler. Çocuklarının gerisinde kalmasınlar. Kendi yapamadıklarını çocuklara yaptırmaya çalışan, çocukları üzerinden hayallerini gerçekleştirmek isteyen anne-baba modeli artık terk edilmeli... 

Bugün bir gence; evladım bir şirkete gir, çok´ güvenli para kazanırsın demek mümkün değil.
Hala üniversiteye gir, hayatın kurtulsun lafı ediliyor. Bu hayat kurtaran bir şeyse neden dört üniversite
mezunundan biri işsiz? Peki, işe girmiş olanlara bakalım; Hangisi işinden memnun? Nereye baksanız
sıkıntılı. Öyleyse biz ne tavsiye edeceğiz bu çocuklara? Dağıtılan diplomalar önemli değil, gelecekte
bugünün gerçekleriyle başarılı olunmaz. O zaman hiç atılım yapamazsınız. ilerleme kaydetmek için
farklı şeylere açık olmak, vizyon geliştirmek, hayal etmek şart!..

Google´ın insan kaynaklarından sorumlu başkan yardımcısı Laszlo Bock´ın New York Times´ta yayınlanan röportajında Dünyanın en çok çalışılmak istenen şirketinde aranan beceriler, önem verilen ya da verilmeyen özellikleri anlatmış ve belirtmiş; 

- Şu anda Google´daki üniversite eğitimi görmemiş çalışan sayısı zaman içinde artarak, bazı ekiplerde %14 gibi bir orana ulaştı. 

- Artık diploma, bir işi yapma yeteneğinin göstergesi sayılmıyor. Günümüzde yetenek kendini çok farklı şekillerde gösterebiliyor. Beceriler geleneksel olmayan birçok yolla edinilebiliyor, geliştirilebiliyor. Hatta okula gitmeyip kendi çabalarıyla başarılı olan insanlara eskiden itibar edilmezken, şimdilerde istisnai kişiler olarak bakılıyor. 

- Kısacası yenidünyanın iş ortamlarında sadece bilginizle, tecrübenizle yaptıklarınızdan çok, neler yapabileceğinize değer veriliyor. Bu yüzden not ortalaması, deneyim, uzmanlık gibi geleneksel ölçütlerin ötesine geçilmesi gerekiyor. Bahsi geçen kriterler çok kısa sürede anlamsızlaşabiliyor. 

- Değişime kolay adapte olabilmenin, yenilikçiliğin en aranan özellikler olduğu günümüzde, çok sayıda sosyal beceriye, yeni tip liderlik özelliklerine, alçakgönüllülüğe, işbirliğine, uyumlu olmaya, öğrenmekten hoşlanmaya önem veriliyor. 

Tüm bunlardan çıkarımlarla ben de diyorum ki gelecekte başarı için; Fütürist bakış açısı, gelecek zekâsı, gelecekçi düşünebilmek, hibrid olabilmek, otodidakt öğrenebilmek, öğrenmeyi öğrenmek, küratörlük, kürasyon yapabilmek, tasarımcı düşünebilmek, tasarım zekâsı geliştirmek, yönderlik yapabilmek önemli olacak. 
Büyük, küçük, herkes için; gelecek Planlaması yaparken yukarıdaki konulara öncelik ve önem vermek çok yardımcı olacaktır düşüncesindeyim.


Sizce gelecek meslekleri neler olacak ve nedenleri?

“Dijitalleşme, Sanallaşma, Yapay-Zeka- Robotlaşma, Hologram, Nano, Genetik” çağlar yaşanacak. Bu çağların etkilerini birbirine geçmiş vaziyette yaşayacağız. 30-40 yıl içinde Uzay Çağına adım atacağımız, 130 yaşında insanların hala aktif olduğu bir dünyayı hayal etmemiz çok “uçuk” sayılmıyor artık…


Ön plana çıkacak meslekler ve alanlar; 

* Mühendislik, doktorluk  yine, yeniden en gözde mesleklerden olacaklar. Ancak çeşitleri artacak, icra edilişleri değişecek. Ancak her türlü mühendislik ve tıp hizmeti çok önemli olacak (bir ya da birkaç alanda derinleşmek/uzmanlaşmak şartıyla). 

* Bilgisayar, uygulama kodu yazabilmek, programcı olmak tam bir altın bilezik haline gelecek. Uygulama yazılımcılığı yepyeni kulvarlar açacak. Holografik, augmented programlar yapabilenler uçacak. 

* Yakın gelecekte; mobil cihazlar üzerinde yazılım, uygulama geliştirebilen ve kurgulayabilenlere “havada-karada işsizlik yok!” 

* Bildiğimiz, normal grafik tasarımcılığının yanında 3D, holografik tasarımlar yapabilenler, ressamlık, fotoğrafçılık, video, illüstrasyon, animasyon, vb görsel her şeyle ilgili tüm mesleklerde patlama yaşanacak. 

* Fütürist iş modeli, deneyim tasarımcılığı olmazsa olmaz meslekler arasına girecek.


21.yy gençlerinin edinmesi gereken nitelikler ve beceriler nelerdir?

En önemli beceri “akıllı ve iyi insan olmak” olacak diyeceğim ve bunda çok ciddi olduğumun altını çizeceğim. İyi ve akıllı insan olma konusundaki becerilerimiz günden güne köreliyor. Her şeyden önce bu meseleye önem verilmeli. Ondan sonrada 21.yy da iş yapacak her kişinin, hangi meslekte derinleşirse derinleşsin, mutlaka temel seviyede de olsa, kodlama, grafik tasarım, müzik tasarımı, editörlük, drama ve renk bilgisine sahip olması büyük avantaj kazandıracak. 
 

{ "vars": { "account": "PASTE_ANALYTICS_ACCOUNT_ID" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }