Piyasalar enflasyon verilerine odaklandı.

Son dakika haberine göre, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), mart ayı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verilerini paylaştı.

TÜFE'deki değişim 2025 yılı Mart ayında bir önceki aya göre yüzde 2,46 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 10,06 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 38,10 artış ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 51,26 artış olarak gerçekleşti.

TÜFE GIDA VE ALKOLSÜZ İÇECEKLERDE YILLIK YÜZDE 37,12 ARTTI

En yüksek ağırlığa sahip 3 ana harcama grubunun yıllık değişimleri; gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 37,12 artış, ulaştırmada yüzde 21,59 artış ve konutta yüzde 68,63 artış olarak gerçekleşti. İlgili ana grupların yıllık değişime olan etkileri ise gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 9,51, ulaştırmada yüzde 3,65 ve konutta yüzde 9,47 oldu.

TÜFE GIDA VE ALKOLSÜZ İÇECEKLERDE AYLIK YÜZDE 4,94 ARTTI

En yüksek ağırlığa sahip 3 ana harcama grubunun aylık değişimleri; gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 4,94 artış, ulaştırmada yüzde 0,25 artış ve konutta yüzd 2,10 artış olarak gerçekleşti. İlgili ana grupların aylık değişime olan etkileri ise gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde1 ,23, ulaştırmada yüzde 0,04 ve konutta yüzde 0,33 oldu.

Endekste kapsanan 143 temel başlıktan (Amaca Göre Bireysel Tüketim Sınıflaması-COICOP 5'li Düzey) 2025 yılı Mart ayı itibarıyla, 25 temel başlığın endeksinde düşüş gerçekleşirken, 5 temel başlığın endeksinde değişim olmadı. 113 temel başlığın endeksinde ise artış gerçekleşti.

ÖZEL KAPSAMLI TÜFE GÖSTERGESİ (B) YILLIK YÜZDE 36,99 ARTTI, AYLIK YÜZDE 1,30 ARTTI

İşlenmemiş gıda ürünleri, enerji, alkollü içkiler ve tütün ile altın hariç TÜFE'deki değişim, 2025 yılı Mart ayında bir önceki aya göre yüzde 1,30 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 9,31 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 36,99 artış ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 50,56 artış olarak gerçekleşti.

AY AY 2025 YILI EFLASYONU

Enflasyon ocakta, aylık yüzde 5,03 artarak yıllık 42,12 oldu.

Enflasyon şubatta, aylık yüzde 2,27 artarak yıllık 39,05 oldu.

Enflasyon martta, aylık yüzde 2,46 artarak yıllık 38,10 oldu.

“ENFLASYONLA MÜCADELEDE HIZLI YOL ALIYORUZ”

TÜİK’in açıkladığı mart ayı verisini açıklamasının ardından, Dr. Selçuk Gülten, enflasyonda son durumu ve kiralara yansımasını Ensonhaber için şöyle değerlendirdi:

Enflasyon verileri mart ayında 2,46 olarak beklentilerin biraz altında geldi. Beklentiler 2,90 civarındaydı ama çok sağlıklı değildi. Ekrem İmamoğlu’nun tutuklandığı süreçte kurlar yükseldi. İnsanların bunun enflasyona etkisi merak ediliyordu. Bence bu etki çok sınırlı kalmış görünüyor. Bu olumlu bir gelişme.

"ENFLASYON HEDEFLERLE UYUMLU"

Enflasyonun genel patikası inme eğiliminde. Bu yıl son Merkez Bankası’nın yüzde 5 fazla ve yüzde 5 eksik pay bıraktığı yüzde 24 olan enflasyon hedefine ulaşılabilecek gibi gözüküyor. Bu seviyelerde gidecek olursak enflasyonda düşüş görülecek.

"KİRA ARTIŞ ORANI DÜŞÜYOR"

Kira artış oranı, şubat ayında yüzde 53,83 olmuştu. Mart ayında ise bu oran yüzde 51,26’ya düştü. Örneğin, 15 bin liralık bir eviniz varsa ve zam dönemindeyseniz, geçen ay kira artışı sonrası ödemeniz gereken tutar 23 bin 74 lira olurken, bu ay sözleşme yapsaydınız 22 bin 689 lira olacaktı. Yani kira artışında 385 liradan fazla bir azalma oldu.

Kira artış oranları hala yüksek olsa da yıllık enflasyona yakınlaşıyor. Bu durum, hizmet enflasyonundaki katılık açısından olumlu bir etki yaratacak. Enflasyonla kira zam oranını belirleyen TÜFE’nin 12 aylık ortalamasındaki fark kapanacak. Bu eşitlenmenin ise eylül ayında gerçekleşmesi bekleniyor.

TRUMP'IN TARİFELERİ

Dün Trump en düşük tarife oranını yüzde 10 olarak açıkladı. Türkiye'ye de yüzde 10 uygulanabilecek en düşük vergiyi açıkladı. Ekstra bir tarife uygulanmazsa, bu yıl enflasyon hedefine ulaşılabileceği görülüyor.

Bizim asıl enflasyon düşüşü gelecek sene olacak. Trump’ın tarifeleri petrol fiyatlarını artırıyor ancak Maliye Bakanlığı'nın yerinde kararlar alarak hareket ettiğini görüyorum. Enflasyonla mücadelede hızlı yol alıyoruz.

"FAİZ İNDİRİMİNE ARA VERİLEBİLİR

Merkez Bankası belki önümüzdeki toplantıda faiz indirimine ara verebilir. Belki ABD merkez bankası (Fed) bile faiz indirimlerini erteleyebilir.