MODA DAR KALIPLARA SIKIŞTIRILMALI MI?

Abone Ol
Tarihe şöyle bir göz attığımızda, güzellik standartlarının toplumun bakış açısına göre şekillendiğini ve değiştiğini görüyoruz. Henüz 1960’larda dolgun vücut güzellik kriterini oluştururken, bugün magazin dergilerindeki modeller, moda ikonları ve gündem yaratanların çoğunun hep sıfır beden kadınlardan oluştuğunu görüyoruz.


Bedenin ve vücut ölçülerinin kronolojisine baktığımızda ortaya çıkan bu değişimi toplumsal normlar belirliyor. Bizlerin tercihlerine göre şekilleniyor olsa da, standartlaşan söz konusu dönemin vücut ölçüleri ile uyuşmayınca büyük bir problem zihinde beliriyor. Dolgun vücudun güzellik kriteri olduğunu varsayarsak , muhtemelen bu sıfır beden kadınlar açısından çok büyük bir problem teşkil etmeyecek. Fakat bunun tersi düşünüldüğünde her zaman süregelen bir büyük beden sorunu karşımıza dikiliveriyor.



Esasında duruma bir psikolojik bakış açısı ekleyecek olursak; vücudunuzla, bedeninizle siz mutlu musunuz? Bahsettiğimiz bu standartlar mı sizi siz yapacak? Yoksa olmak istediğiniz ya da olduğunuz; gerçekte sizin kendinizi iyi hissettiğiniz haliniz mi? Eğer toplumun tercihleri sizi istemek zorunda bırakıyorsa yine tarihe bir göz atın derim. Marilyn Monroe 60’larda kıvrımlarıyla idol haline gelen bir ikon. Yine Beyonce, Michelle Obama ve daha birçok ismin bedenlerinin güzelliklerini gölgelemediğini görebilirsiniz. Bence kıstasınız kendiniz olun. Kendi iç huzurunuzu ve enerjinizi ‘en iyi’ olarak nitelendirdiğiniz siz hangisiyse; o olmalısınız.




Beden nasıl olursa olsun ;güzel ve şık giyinmek de bedene doğru elbiseyi uygulamakla başlar. Yine günümüz moda trendlerine baktığımızda genelde sıfır bedenle başlıyor. Bu 40 beden ve üstü bayanlar için haliyle büyük sıkıntı. Büyük beden elbise satın almak istediklerinde ‘bedenlerine kıyafet bulamama’ problemiyle karşı karşıya kalıyorlar. Oysa ki Türkiye’de yapılan istatistiğe göre Türk kadınının ortalama bedeninin 40 beden ve üstü olduğu ortaya çıkmıştır.




Esasında markalar için bu durum tam anlamıyla stratejik bir hareket etme durumu. Neyse ki bu stratejiyi çözen ve yayılan bir büyük beden moda algısı da oluşmaya başlıyor. Geniş ölçülere sahip olanlara yardımcı olmak adına hangi markalar büyük beden üretimi yapıyor bir göz atalım:



o Faik Sönmez ‘mutluluğun bedeni yok ‘ sloganıyla yola çıkıyor ve 40 beden ve üzeri kadınların ,modayı kendilerine uyarlayıp içinde kendilerini mutlu ve trend hissedebilecekleri modeller üreten bir marka.
o İngilizlerin ünlü giyim markası Marks&Spencer da 7 den 70 e her bedene hitap ediyor.
o ‘Moda dar kalıplara sıkıştırılamaz’ sloganıyla tekstil sektörüne atılan Foli 44 ve 60 beden arası ölçülere sahip ,giydiklerini kendine yakıştırmayı sevenlerin markası.
o Sumak XL Fashion , 44-54 beden kadın giyiminde; günlük giyimden abiye giyime kadar geniş bir kitleye hitap ediyor.
o İngiltere’nin en sevilen büyük beden markalarından biri olan Evans, koleksiyonlarında ’44 beden ve üzeri feminen şıklık’ ilkesini temel alıyor. Evans’ta abiye giysiler, günlük giyim, iç çamaşırı ve aksesuar gibi bir çok seçenek bulunuyor.
o Christine Şenol tarafından kurulan Christine Cotton Club , büyük beden ve abiye alanında önde gelen firmalardan biri.
o Bir diğer marka olan İkiler; 54-56 bedene kadar üretim yapıyor. Çok çeşitli ve renkli kıyafetler tasarlayan firma, online alışveriş imkanı da sunuyor.
o Think+,sadece büyük beden bayanlara farklı kıyafetler sunmak için yaratılmış bir giyim markasından ibaret değil. Think+ , artı düşünenlerin ya da başka bir deyişle beden ve ölçü tanımadan hayata güvenle bakmaya hazır olanları buluşma noktası. Think+ , sadece online olarak hizmet sunuyor ve 52 bedene kadar kıyafet tasarlıyor. Sitede spor giyimden, hırka-yeleğe kadar sonsuz çeşitte giysi bulmak mümkün.

{ "vars": { "account": "PASTE_ANALYTICS_ACCOUNT_ID" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }