Yaklaşık 4 milyon memur ve 2,5 milyon memur emeklisinin mali ve sosyal haklarının belirleneceği 7. Dönem Kamu Toplu Sözleşmesi görüşmelerinde pazarlık süreci sürüyor.

1 Ağustos'ta başlayan görüşmelerde hükümetin ilk teklifi, memur tarafından olumsuz karşılandı.

Çalışma takvimi doğrultusunda, taraflar bugün yeni teklifi sunmak üzere yeniden bir araya geldi.

Hükümetin ikinci zam teklifi

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, hükümetin memurlara ikinci teklifini açıkladı.

Böylece hükümetin 2024-2025 yıllarında uygulanacak ikinci zam teklifi de şöyle oldu:

2024'ün ilk altı ayında yüzde 15,

ikinci altı ayında yüzde 10,

2025'in ilk altı ayında yüzde 6

ve ikinci altı ayında yüzde 5.

"Süreç devam edecek"

Bakan Işıkhan, memur zam teklifini yapmadan önce memur taleplerinin maddi ve sosyal alanlarda yoğunlaştığını belirterek şöyle konuştu:

Kamu İşveren Heyeti olarak, 2024'ün ilk altı ayında yüzde 15, ikinci altı ayında yüzde 10, 2025'in ilk altı ayında yüzde 6 ve ikinci altı ayında 5 artış olarak teklifimizi açıklıyorum. Böylece 2024 Ocak ayında enflasyon tahminlerini dikkate aldığımızda, kamu personelimize yüzde 43'ü bulan bir artış öngörülmüştür. 2024'ün ikinci altı aylık dönem zammıyla birlikte kümülatif artış yüzde 57'yi bulmaktadır. Bu ikinci teklifimizi paydaşlarımızın değerlendirmesine sunuyorum. Sürecin bugün bitmediğini ve devam edeceğini de tekrardan hatırlatmak isterim. Bu toplu görüşme sürecinin kamu personelimizin menfaatlerine uygun bir sonuçla nihayete erdirileceğine inanıyorum. Devlet memurlarımızın hak ettikleri refah seviyesine ulaşmaları için hükümet olarak çaba sarf etmeye devam edeceğimizi de belirtmek isterim. Teklifimizin hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum

“Toplamda 323 madde üzerinde uzlaşmaya varmıştık”

Işıkhan, görüşmelerde sadece mali haklar değil, sosyal haklara ilişkin de çok sayıda teklifin bulunduğuna dikkati çekerek, şunları aktardı:

Bu çerçevede değerlendirdiğimizde, altıncı dönemde toplu sözleşmeler yoluyla kamu çalışanlarının geneline yönelik olarak 53 madde, 11 hizmet kolunuza yönelik olarak 270 madde, toplamda ise 323 madde üzerinde uzlaşmaya varmıştık. Bugün müzakerelerle geldiğimiz nokta, üzerinde uzlaşacağımız ve memurlarımız için kazanım sayılacak çok sayıda maddemiz bulunduğunu göstermektedir.

Memurlar için yapılacak iyileştirmeler

Konfederasyonların teklifleri arasında olumlu olarak değerlendirebilecekleri maddelerin bulunduğuna işaret eden Işıkhan, bu maddeleri şöyle sıraladı:

Sayın Cumhurbaşkanı'mızın da önemli vaatleri arasında yer alan 1. dereceye ulaşan tüm kamu görevlilerine 3600 ek göstergenin getirilmesi hususunda yetkili konfederasyonla birlikte çalışma yapacağız. Yaklaşık 18 yıldır kamu görevlilerinin disiplin cezalarının affedilmesine yönelik bir çalışma bulunmamaktaydı. Bu konuda yetkili konfederasyonla birlikte belirli şartlarda disiplin affı çalışması yapacağız. Kurumlarla istişare yapılarak, kamu kurum ve kuruluşlarında görevde yükselme sınavlarının belli sürelerde ve düzenli aralıklarla yapılması hususunda da yine çalışmalarımızı işbirliği içerisinde sürdüreceğiz. Bunun yanında Mobbing İzleme Kurulu'nda sendika temsilcilerinin yer alması, memurlara yıllık izinleri haricinde hac izni verilmesi hususu, TOKİ konutlarında evi olmayan memurlara öncelik verilmesi, engelli memurlara kamu lojmanlarında kolaylık sağlanması yönünde yine paydaşlarımızla yakın istişare içerisinde bulunacağımızı ifade etmek isterim.

Memur-Sen’in teklifi

Toplu sözleşme masasında yetkili konfederasyon olarak yer alan Memur-Sen, 2024 için üçer aylık dönemler itibarıyla refah payı dahil birinci 3 ayda yüzde 35, ikinci 3 ayda yüzde 10, üçüncü 3 ayda yüzde 15, dördüncü 3 ayda yüzde 10 artış istemişti. Konfederasyon, 2025 için ise altışar aylık dönemler itibarıyla refah payı dahil birinci 6 ayda yüzde 25 ve ikinci 6 ayda yüzde 15 zam talep etmişti.

Hükümetin memurlara ikinci zam teklifi belli oldu

Çalışma takvimine uygun olarak tüm paydaşların son teklifini 22 Ağustos itibarıyla vermesi gerekiyor.

Editör: Nazan Erkoç