İKTİDAR ‘her ile havaalanı’ ile övünürken, havaalanlarından bazıları atıl kaldı. Çanakkale Gökçeada, Balıkesir Merkez, Kocaeli Cengiz Topel ve Uşak havalimanlarında yıllardır tarifeli uçak seferi yok. Uçuş olmamasına rağmen havaalanlarındaki personel ile işletme giderleri her yıl katlanıyor.
MALİYET 288 MİLYONA ÇIKTI
CHP Erzincan Milletvekili Mustafa Sarıgül açılışı için milyonlar harcanan ancak adeta sinek avlayan 4 havaalanını eleştirdi. Mustafa Sarıgül yaptığı açıklamada, tarifeli yolcu uçuşlarının gerçekleşmediği bu 4 havalimanından sadece Kocaeli Cengiz Topel Havalimanı’ndan 5 yıl sonra Ağustos ayında ilk tarifeli uçuşun gerçekleştiğine dikkat çekti. Sarıgül şunları söyledi: “Bir ayda sadece Trabzon iline 8 uçuşun gerçekleştiği Kocaeli Cengiz Topel Havalimanı’nın 2022 yılındaki 49 milyon liralık gideri 2023 yılında yüzde 83 artarak 89 milyona çıktı. 2022 yılında toplam 164 milyon lira olan bu havalimanlarındaki giderler, 2023 yılında 288 milyon liraya çıktı”.
DOLARDI EURO OLDU
Garanti yolcu sayılarının gerçekleşmemesi nedeni ile yap işlet devret kapsamındaki havalimanı işletmecilerine ödenen tutarların da katlandığını vurgulayan Sarıgül, “Bu ödemeler daha önce dolar kuru ile yapılırken son 4 yılda euro olarak gerçekleşti. 2018 yılında işletmeci firmalara garanti ödemeleri kapsamında 65 milyon dolar ödenirken, 2023’de bu miktar 200 milyon Euro oldu. Bizler TL’ye dönülsün derken iktidar ödemeleri dolardan Euro’ya çeviriyor” dedi.
GÖKÇEADA HAVALİMANI: 88 milyon TL’ye yapılan Gökçeada Havalimanı’nın giderleri 29 milyon TL’den 39 milyon TL’ye yükseldi.
UŞAK HAVALİMANI: Uşak Havalimanı’ndaki işletme ve personel
giderleri 46 milyon liradan 88 milyon liraya çıktı.
KOCAELİ CENGİZ TOPEL HAVALİMANI: Kocaeli Cengiz Topel Havalimanı’nın 2022 yılındaki 49 milyon liralık gideri 2023’de 89 milyona kadar yükseldi.
BALIKESİR MERKEZ HAVALİMANI: 76 milyon TL’ye yapılan Balıkesir Havalimanı’nında
giderler 40 milyondan 72 milyon liraya çıktı.