Son 21 yılın en yüksek TL ticari kredi faiz oranları ile karşı karşıya kalan firmalar yeniden döviz cinsi kredilere yöneldi. Merkez Bankası reel sektörün krediye özellikle de selektif krediye ulaşması konusunda bankacılık sektörünü rahatlatmak için adımlar atarken, bankacılar özellikle döviz kazancı olan firmaların yeniden döviz cinsi kredilere yöneldiğini belirtti. Konuyla ilgili görüşlerine başvurduğumuz Garanti BBVA Genel Müdürü Recep Baştuğ, döviz kredilerinde ciddi bir talep olduğunu doğrularken, şirketlerin geçmiş dönemde döviz cinsi kredilerini kapatarak, buradaki riski azalttıklarını hatırlattı.

ENDİŞELER AZALDI

Baştuğ, “Döviz kredilerine ciddi bir talep var. Şirketler döviz kredilerini geçmişte kapatmış ve buradaki riski azaltmışlardı. Döviz kurları stabil hale gelince ve endişeler azalınca firmalar, döviz cinsi krediden korkmaz hale geldi” dedi. Baştuğ, yüzde 50’lere ulaşan TL ticari kredi faizlerine karşın döviz kredilerindeki faizin yüzde 8-9’larda olduğu bilgisini verirken, özellikle döviz kazancı olan firmalardan döviz kredilerine yönelim olduğunu aktardı.  Bankacılık sektöründe yüksek faizler nedeniyle yavaşlayan TL ticari kredide, özel bankalarda yüzde 44-49 bandında olan rotatif kredi faiz oranı, kamu bankalarında yüzde 50-54 seviyelerinde seyrediyor. Merkez Bankası verilerine göre bankacılık sektörünün TL ticari kredilere uyguladığı ortalama faiz ise 16 Şubat itibarıyla yüzde 53.44 ile son 21 yılın zirvesinde. Merkez Bankası 16 Şubat itibarıyla dolar cinsi ticari kredilerde ise ortalama faizi yüzde 8.74 olarak açıklarken, Euro cinsi ticari kredilerde ise ortalama faiz yüzde 7.74 seviyesine geldi. Reel sektör temsilcileri leasing veya bankaya göre döviz kredilerinde yüzde 8 ile yüzde 12 arasında değişen faiz oranları ile karşılaştıklarını aktardı.

‘Sınırlama yatırımlara fren oldu’

Merkez Bankası’nın liralaşma stratejisi kapsamında devreye aldığı sınırlama ile kullandırılan döviz kredi toplamının şirketin son 3 yıllık ihracatını geçemediğine dikkat çeken Ekonomist Erol Taşdelen, döviz yatırım kredilerinin bu sınırlamadan muaf tutulması gerektiğini savundu. Reel sektör temsilcilerinin bu yönde bir talepleri olduğunu aktaran Taşdelen, “TL kredi faizleri yüzde 50’lerde bu oranlarda orta veya uzun vadeli yatırım kredisi olmaz; firmalar da yatırımda yüzde 8-12 faizli döviz kredisine yöneldi, bu durumda da TCMB sınırlamasına yakalandı, TCMB’nin döviz kredi sınırı yatırımların önünde fren oldu” dedi.

Editör: Irem Su Uyumaz