DİŞ FIRÇALA(YAMA)MAK !

Abone Ol
Merhaba sevgili okuyucularım…

Hepimiz dişlerimizi fırçalıyoruz, ancak acaba doğru bir tekniklemi fırçalıyoruz?


Bu yazımda diş fırçalamaya olan bakış açınızı değiştirmeyi hedefliyorum .Üniversite yıllarımda aynı zamanda öğrencisi olduğum bir profesörün diş fırçalamak ile igili bir sunumunu dinlemiştim. Başlarda içten içe şaşırmış yahu diş fırçalamaktan kolay birşey mi var, bunun sunumumu olur? ..diye düşünmüştüm. Buradan itiraf etmeliyim ki geçen yıllar bana çok şey öğretti ve o gün yaşadığım duyguyu sizinde yaşamanızı istiyorum yazının sonunda.

Benim hissettiğim ,bir diş hekimliği öğrencisi olarak utançla karışık şaşkınlıktı diyebilirim ve buradan sevgili hocama saygılarımı iletiyorum. Çünkü bir diş hekimi olarak doğru fırçalama tekniğini günde en az 3 kez anlatıyorum klinikte ve maalesef ama maalesef bugüne kadar anlattıklarıma şaşırmayan ve ‘’ evet bende böyle yapıyorum doktor hanım!’’ diyen çıkmadı.Bu yazıdan sonra ise umuyorum ‘evet biliyorum’lar çoğalacak..:)!

Gelelim diş fırçalamak konusuna, öncelikle her zaman yanlış yapılan birşeyi düzeltmek istiyorum.


Diş fırçalamadan önce lütfen ama lütfen fırçamızı ve diş macununu suya tutmayalım. Bunu yaptığınız zaman diş macununun içindeki köpürme özelliğindeki maddeler erkenden köpürmeye başlıyor ve ağzınızın içindeki o ferahlama hissi sizi diş fırçalamayı erken bırakmaya, kısa kesmeye yöneltiyor.. Peki kısa kesmek demişken asıl can alıcı soruya gelmiş oluyoruz..

Ne kadar süre fırçalamalıyız? Bakınız burada önemli olan diş macununu diş fırçasına sürüp 2 dakika boyunca dişlere sürtmek değildir! Asıl önemli olan diş yüzeyi ile dişeti sınırında biriken yiyecek artıklarını oradan uzaklaştırmaktır. Bunuda en etkin biçimde yapabilmeniz için diş fırçanızın oldukça yumuşak kıllı (soft/extra soft ) olmasını öneriyorum.

Diş fırçanızı dişinizle dişetinizin birleştiği noktaya, 45 derece açı ile yaklaştırıp dişetinden dişin yüzeyine doğru süpürme hareketi yapmalısınız. (pembeden beyaza doğru  ) Böylelikle yiyecek artıklarının dişeti oluğuna ( dişin etrafını can simidi gibi saran, çok minik bir fizyolojik boşluk) doğru itmeden oradan uzaklaştırmış olursunuz.


                     



Bu işlemi düzenli olarak sabah akşam yaklaşık 2 dakika uyguladığınızda dişlerinizin mekanik temizliğini yapmış oluyorsunuz. Ayrıca dili ve yanaklarıda mutlaka fırçalamalıyız. Böylece tüm gün boyunca ağzımızda bulunan ve dil ve yanaklarda konuşlanabilen patojen mikroorganizmalarıda temizliyorsunuz.

                              







Aşağıdaki görselleri inceleyerek etkin fırçalamaya başlayabilirsiniz !


        

{ "vars": { "account": "PASTE_ANALYTICS_ACCOUNT_ID" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }