Bankacılık ve Bilişim Sistemlerinde Yeni Dönem: Güvenlik Önlemleri Artırılıyor

Yargı Reformu Strateji Belgesi kapsamında bankacılık ve bilişim sistemlerinde köklü değişiklikler yapılacak. Yeni düzenlemelerle dolandırıcılık ve hırsızlık başta olmak üzere bilişim suçlarının önüne geçmek için sıkı denetimler getirilecek.

Özellikle kimlik doğrulama süreçleri daha güvenli hale getirilirken, bankalar ve elektronik ödeme kuruluşları, çipli kimlik kartı olmadan hesap açamayacak. ATM’lerde ise yüz tanıma teknolojisi devreye girecek. Ayrıca, telefon hatlarının dolandırıcılık amaçlı kullanımının önüne geçmek amacıyla vatandaşların sahip olabileceği mobil hat sayısına sınır getirilecek.

Suça Karışan Banka Hesapları Askıya Alınacak

Yeni düzenlemeler kapsamında, banka hesapları üzerinden işlenen suçlarla daha etkin mücadele edilmesi için yeni bir yöntem devreye alınacak.

  • Bilişim sistemleri kullanılarak işlenen suçlarda, ilgili banka hesapları belirli bir süre askıya alınacak.
  • Suça konu olan paralar, Ceza Muhakemesi Kanunu’nun (CMK) 128. maddesinde belirtilen rapor şartı aranmaksızın dondurulabilecek.
  • Eğer hesapta bulunan paranın suçtan zarar gören mağdura ait olduğu anlaşılırsa, doğrudan mağdura iade edilecek.

Bu adımlarla dolandırıcılık ve hırsızlık suçlarından elde edilen gelirlerin bloke edilerek mağdurlara hızlı bir şekilde iade edilmesi amaçlanıyor.

Çipli Kimlik Olmadan Hesap Açılmayacak

Bankalar ve elektronik ödeme kuruluşları için getirilen yeni kurallara göre, müşteri kimlik doğrulama süreçleri daha sıkı hale getirilecek.

  • Kişinin çipli kimlik kartı olmadan hesap açması mümkün olmayacak.
  • Bu sayede başkalarının kimlik bilgileriyle sahte hesap açılmasının önüne geçilecek.

Özellikle dolandırıcılık ve yasa dışı faaliyetlerde kullanılan sahte hesapların açılmasını engellemeyi amaçlayan bu düzenleme, finans sisteminin daha güvenli hale getirilmesini sağlayacak.

ATM'lerde Yüz Tanıma Zorunluluğu

Yeni düzenlemelerle birlikte ATM cihazlarında yüz tanıma teknolojisi devreye alınacak.

  • ATM güvenlik kamerası tarafından yüz görüntüsü tespit edilemeyen kişiler işlem yapamayacak.
  • ATM’lerde kaydedilen görüntülerin en az 2 yıl süreyle saklanması zorunlu olacak.

Bu uygulama, kimlik hırsızlığı ve dolandırıcılık girişimlerini engellemek için önemli bir güvenlik adımı olarak değerlendiriliyor.

Telefon Aboneliğinde Sıkı Denetim: Hat Sayısına Sınır Getirildi

Telefon hatlarının dolandırıcılık faaliyetlerinde kullanılmasını önlemek amacıyla yeni bir düzenleme getirildi.

  • Türk vatandaşları en fazla üç, yabancılar ise bir mobil hat sahibi olabilecek.
  • Dolandırıcılık suçlarında kullanıldığı tespit edilen hatlar anında iptal edilecek.
  • Tüm abonelik kayıtları güncellenecek ve belirlenen süre içinde güncellenmeyen hatlar kullanıma kapatılacak.

Bu düzenleme ile özellikle sahte kimlikler üzerinden açılan hatlarla yapılan dolandırıcılık olaylarının önüne geçilmesi hedefleniyor.

Operatörlere 10 Gün İçinde Bilgi Verme Zorunluluğu

Yeni düzenlemeyle birlikte, yürütülen soruşturmalar kapsamında operatör şirketleri de belirlenen sürede adli makamlara bilgi vermekle yükümlü olacak.

  • Savcı, hakim veya mahkeme tarafından istenen bilgi ve belgeler 10 gün içinde ilgili makamlara teslim edilmek zorunda olacak.
  • Bu süre içinde talebe yanıt vermeyen operatörlere idari para cezası uygulanabilecek.

Bu adımla birlikte adli makamların dolandırıcılık ve diğer suçlarla mücadelede daha hızlı ve etkin bir şekilde hareket etmesi sağlanacak.

Finans ve Bilişim Güvenliği Artırılacak

Yargı Reformu Strateji Belgesi kapsamında getirilen yeni düzenlemeler, özellikle dijital bankacılık, elektronik ödeme sistemleri ve mobil haberleşme sektöründe güvenliği artırmayı amaçlıyor.

Dolandırıcılık ve bilişim suçlarının önlenmesine yönelik alınan bu önlemler, vatandaşların daha güvenli bir finans ve iletişim ortamında hizmet almasını sağlayacak.