Gündem

Avrupa'da Satış Kısıtlandı, Türkiye’de Tereyağı Üretimi Rekor Kırdı

Avrupa'da üretim yetersizliği ve maliyet artışı nedeniyle satış kısıtlanırken, Türkiye'de tereyağı üretimi 2023'te 100 bin tonu aşarak rekor seviyeye ulaştı.

Abone Ol

Türkiye’de Tereyağı Üretimi Rekor Seviyeye Ulaştı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, ülkede tereyağı üretimi 2024 yılında dalgalı bir seyir izlese de yıl genelinde rekor seviyeye ulaştı.

Ocak ayında 9 bin 209 ton olarak başlayan üretim, mayısta 8 bin 615 ton, eylülde 7 bin 731 ton, aralıkta ise 8 bin 945 ton olarak kaydedildi. Yıl boyunca toplam 100 bin 321 ton tereyağı üretilerek, bir önceki yıla göre yüzde 15,2’lik bir artış sağlandı.

Son beş yıla bakıldığında;

  • 2020’de 78 bin 610 ton,
  • 2021’de 84 bin 826 ton,
  • 2022’de 95 bin 656 ton,
  • 2023’te ise 87 bin 65 ton tereyağı üretildi.

Bu veriler ışığında 2024 yılı, 100 bin ton sınırının aşıldığı ilk yıl olarak kayıtlara geçti.

Süt Üretimi, Tereyağına da Yansıyor

Ambalajlı Süt ve Süt Ürünleri Sanayicileri Derneği (ASÜD) Başkanı Harun Çallı, Türkiye’nin tereyağı üretiminin sürekli arttığını belirterek, süt tozu üretimindeki yükselişin tereyağı üretimini de olumlu etkilediğini vurguladı.

"Ülkemizde süt üretimi artınca süt tozu üretimi de yükseldi. Tereyağı, süt tozu üretimi sırasında elde edilen bir yan ürün. Bu nedenle süt tozu üretimindeki artış, tereyağına da doğrudan yansıyor. Türkiye’de üretilen tereyağının büyük kısmı iç pazarda tüketiliyor." dedi.

Avrupa'daki Tereyağı Krizi Türkiye'yi Etkilemiyor

Çallı, Avrupa’da geçen yıl kasım ayında başlayan tereyağı arz sıkıntısının bu yıl fiyatlara da yansıdığını belirterek, bazı ülkelerde satışlara kısıtlama getirildiğini hatırlattı. Ancak Türkiye’de iç piyasayı korumak adına tereyağı ihracatına kısıtlama uygulandığını vurguladı.

"Ülkemiz yalnızca 1 kilogram ve altı paketli tereyağlarını ihraç edebiliyor. Avrupa'ya ihracat için onaylı çiftliklerden süt temin edilmesi gerekiyor ve şu an 41 tesisimiz bu onayı almış durumda. Eğer Türkiye’de üretim fazlası oluşursa, Avrupa’ya ihracata yönelik kısıtlamaların esnetilmesi sektörümüz için faydalı olacaktır." dedi.

Çallı, özellikle peynir gibi katma değeri yüksek süt ürünlerinin ihracatının teşvik edilmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

{ "vars": { "account": "PASTE_ANALYTICS_ACCOUNT_ID" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }